Sport is leuk! Niet voor niets staan ieder week miljoenen Nederlanders op en rond sportveld, baan of bad. Sport brengt mensen samen. Zorgt dat ze gezond blijven. Maar vooral dat ze plezier hebben. Meestal dan. Want soms gaat het mis. Een scheldpartij, wat duw- en trekwerk of een serieuze vechtpartij.

Samen

Dat wil niemand. Sportplezier, daar gaat het om. Daarom werkt Muye Dojang mee aan het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, dat ontwikkeld is door diverse sportbonden en NOC*NSF, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoe? Door de trainers te leren hoe je sportplezier stimuleert. En om in te grijpen als het fout gaat. Zo houden we sporten leuk!

Als trainer zijn wij er om de sporttechnische vaardigheden van sporters te verbeteren. Maar daarbij moeten we niet vergeten dat ons gedrag ook van invloed is op de sociale en persoonlijke ontwikkeling van (jonge) sporters. Denk aan het geven van een aanwijzing of een compliment, maar ook aan het maken van een corrigerende opmerking. Als trainer is het daarom belangrijk dat we ook over opvoedkundige vaardigheden beschikken, zo blijkt onder andere uit het trainer-kind relatie onderzoek. Daarom volgen trainers regelmatig verschillende trajecten en bijscholingen van onder andere de Academie voor Sportkader om veilige en ontwikkelingsgerichte sportomgeving te creëren.