Spannend… je hebt je ingeschreven voor je eerste wedstrijd! Maar wat kan je verwachten op zo’n wedstrijddag? Een ding is zeker, alles zal chaotisch overkomen!

Allereerst

Zorg dat je ontspannen blijft! Laat het op je af komen! Vergeet niet dat iedereen ooit zijn/haar eerste wedstrijd heeft gehad. Belangrijk is dat je geniet van de wedstrijd.

Wat neem je mee?

Belangrijkste om mee te nemen is je dobok en band! Het komt heel vaak voor dat deelnemers aan wedstrijden hun dobok of band vergeten! Doe je mee met het onderdeel sparring/matsogi dan neem je ook je beschermers mee:
– handschoenen
– voetbeschermers
– gebitsbeschermer
– kruisbeschermer (verplicht voor jongens)

Daarnaast is het altijd handig om voldoende eten en drinken mee te nemen.

Hoe ziet de dag eruit?

Als we aankomen bij de zaal, wachten we tot ons groep compleet is. Sommige deelnemers kiezen er voor om direct naar de sporthal/zaal te rijden, waardoor ze minder tijd kwijt zijn. Als de groep eenmaal compleet is, dan zal de coach de deelnemersbadges/polsbandjes ophalen. Zonder deze badges/polsbandjes mag je de zaal niet in! Ouders kunnen hierna richting de tribune, terwijl leden zich gaan omkleden.

Nadat de deelnemers zijn omgekleed, is het tijd om te gaan meten/wegen. De poules worden, afhankelijk van je leeftijd, ingedeeld op basis van je lengte of gewicht. Zodra je lengte/gewicht is gecontroleerd, krijg je goedkeuring voor deelname. Let op: bij verkeerde lengte/gewicht krijg je een nieuwe poule of wordt je uitgesloten van deelname! Bij een nieuwe poule betaal je een boete en bij uitsluiting van deelname mag je niet meer meedoen! Zorg daarom altijd voor de wedstrijddag dat je goed controleert om je lengte en/of gewicht klopt!

Terwijl de meting/weging plaats vindt, zal er eerst een scheidsrechtersmeeting zijn, gevolgd door een coach meeting. Hierin worden alle regels besproken en eventuele vragen beantwoord.

Na de meting/weging en meetings, zullen alle deelnemers en scheidsrechters opstellen. Dit gaat anders dan op de club. Scheidsrechters zullen vooraan naast elkaar opstellen. De diverse clubs zullen tegenover de scheidsrechters opstellen, waarbij de deelnemers van elk club achter elkaar staan. De volgorde van opstellen gaat niet op band zoals tijdens de les, maar op lengte: kortste persoon vooraan en langste persoon achteraan. Groeten gebeurt op commando eerst richting de scheidsrechters en daarna na commando richting de tribune. Vaak zal er ook een toespraak gehouden worden door de organisator.

Vaak wordt er gestart met het onderdeel tul/patterns en wordt de dag beëindigd met het onderdeel matsogi/sparring.